,

Altijd spannend het rooien van de aardappelen

Het hele jaar zijn we ermee bezig. Zorgen dat het land klaarligt en in ‘optimale conditie’ is, poten, aanaarden, verzorgen, beregenen en ervoor zorgen dat de aardappelen niet ziek worden.

En dan is het zover… de aardappelen gaan de schuur in!

Bij ons is dat meestal begin oktober. Dat ligt aan de conditie van de aardappel, het weer en de omstandigheden van dat moment. Vandaag hebben we Agria’s gerooid. Dat zijn aardappelen waarvan frietjes gemaakt worden. Die van ons gaan in zakjes en worden vervolgens verkocht als voorgebakken frietjes.

Een aardappel moet droog de schuur in,  machines moeten goed het land op kunnen en de tractors met karren moeten optimaal ingezet kunnen worden. Het mag dus niet regenen tijdens de oogst. Het liefst hebben we natuurlijk een aantal droge dagen achter elkaar.

In de herfst is het dus zoeken naar de meest ideale omstandigheden om de aardappel te kunnen rooien.

En dan nog is het spannend. Hoe zien ze eruit? Zijn ze groot? Zijn het er veel? En zien ze eruit zoals we hopen dat ze eruit zien?

Dit jaar was het modderig en nat. Het had al een aantal dagen achter elkaar geregend. De machines lopen dan eerder vol en er komen diepe sporen op het land.

Maar er is hard gewerkt en alle aardappelen zitten in de schuren. In de schuren worden de aardappelen ‘verwend’ door ventilatoren en een computersysteem dat zorgt voor een ideale temperatuur in de aardappelcel. Dit zorgt er mede voor dat we de aardappel nog even kunnen bewaren.